Een dag in het leven van…de stagiairs bij Sweet Mustard

Elk jaar krijgen we bij Sweet Mustard uit verschillende hogescholen versterking van enkele stagiairs. In het voorjaar van 2022 waren Xander Storme, Brian Thery, Sarah Hoornaert en Robbe Raevens onze jonge Sweeties. Hoe hebben zij hun stage ervaren, wat was het resultaat van al die maanden hard werk en zouden ze een stage bij ons aanbevelen aan andere studenten?

Waarom kozen jullie Sweet Mustard als stageplek?

Xander: “Uit de lijst met opties leek Sweet Mustard me de meest interessante omdat er hier met de Scrum Methode wordt gewerkt en ik me daar graag in wou verdiepen. Stages zijn trouwens meestal erg solitair; een student werkt in zijn eentje aan één taak. Bij Sweet Mustard zou alles echter in teamverband gebeuren. Dat sprak me aan.”

Robbe: “Voor mij gaf het de doorslag dat de stage perfect aansloot bij mijn afstudeerrichting en dat Sweet Mustard online een fantastische indruk gaf. Het leek, en is gelukkig ook echt, een mooi en sterk groeiend bedrijf.”

Sarah: “Er werd aangehaald in het stageaanbod dat er in teamverband zou gewerkt worden en dat was voor mij tot die tijd een werkpunt. Tot slot zocht ik bewust een plekje in Kortrijk zodat ik me optimaal zou kunnen inzetten voor mijn stage en geen tijd zou verliezen met pendelen.”

Brian: “Het hielp mij wel dat een van mijn vrienden momenteel bij Sweet Mustard werkt. Die trok mij uiteraard snel genoeg over de streep (lacht).”

Wat kunnen jullie vertellen over jullie stageproject: de Smart Library?

Xander: “Het doel van de Smart Library was om online een systeem te creëren dat automatisch alles omtrent (het uitlenen van) de boeken in de boekenkast zou bijhouden. Zo is het nu voor zowel gebruikers – met toegang, natuurlijk – als voor de beheerder duidelijk wie wat heeft ontleend, wat er nog beschikbaar is, enzovoort.”

Concreet bouwden we een server om alle gegevens bij te kunnen houden in een database. Daarnaast maakten we een website voor de administrator om alle data optimaal te beheren. We creëerden ook een mobiele applicatie voor gebruikers om de boekenkast te kunnen openen en een overzicht te krijgen over alle (on)beschikbare boeken. Tot slot bouwden we de boekenkast zelf. Die breidden we overigens uit met behulp van IoT.”

Sarah: “Per boek is er telkens een detailpagina aangemaakt met meer informatie over het boek zelf. Aan het ISBN-nummer van elk boek werd een RFID-tag gekoppeld zodat alle gegevens aan de hand van een simpele scan worden ingeladen in de app. Zo wordt het boek ook toegevoegd aan de Library, wat het werk minimaliseert voor de beheerder die nu erg gemakkelijk alles kan bijhouden.”

Xander: “Naar de volgende lichting studenten toe die hieraan zal werken, zijn we nu vooral nog bezig met finetuning en met het uitschrijven van documentatie. Het is uiteraard de bedoeling dat een volgende ontwikkelaar zijn weg snel kan vinden binnen de code en niet nodeloos lang moet zoeken hoe alles precies werkt.”

Voelden jullie je goed begeleid door het team van Sweet Mustard?

Brian: “Absoluut: we werden nooit aan ons lot overgelaten, en konden meteen bij specifieke mensen terecht wanneer we vragen hadden. De connectie naar de juiste persoon werd ons overigens ook snel genoeg doorgespeeld bij afwezigheden, bijvoorbeeld.”

Xander: “De communicatie onderling tussen ons vieren verliep zodanig goed dat we bij vragen best vaak bij elkaar te rade gingen. Daarnaast werden we vanuit Sweet Mustard inderdaad goed ondersteund. Er is mijzelf, bijvoorbeeld, een technische begeleider toegewezen voor al mijn technische vragen omtrent de backend.”

Welke lessen en ervaringen nemen jullie zoal mee?

Brian: “Als er taken opduiken die buiten je comfortzone liggen of waar je nog weinig tot geen ervaring mee hebt, stel je die best niet uit. Van dingen die je nog niet kent, moet je eigenlijk geen schrik hebben. Grote veranderingen en nieuwe technologieën kunnen veel leuker en beter zijn dan je denkt.”

Sarah: “Voor mij was het een werkpunt om voldoende rust te nemen. Door mijn werk af te bakenen van negen uur ‘s morgens tot vijf uur ‘s avonds was mijn werk van veel betere kwaliteit dan wanneer ik maar bleef doorwerken. Korte focus werkt het beste.”

Ik voeg graag nog toe dat je op tijd om hulp moet durven vragen! Soms blijken anderen in je team over verborgen talenten te beschikken en kom je samen plots enorm snel vooruit.”

Robbe: “Ik heb vooral leren loslaten. Ik hou graag alle touwtjes in handen en zou liefst van al overal bijspringen. Zo verlies je echter de focus op je eigen werk en dat mag niet de bedoeling zijn.”

Xander: “Ik heb geleerd dat ik minder schrik moet hebben voor het onbekende. Nieuwe expertise opdoen en durven samenwerken, brengt mooie resultaten.”

Zouden jullie een stage bij Sweet Mustard aanraden?

Brian: “Ik vond Sweet Mustard, zonder overdrijven, het perfecte voorbeeld van een stage. De ervaring was helemaal zoals ik me ze had voorgesteld en ik heb al wat ik had gehoopt mee te maken en te leren effectief meegekregen.”

Robbe: “De sfeer hier is oprecht fijn. Hoe het lijkt op de website, is het in real life ook. Dat zie je vast niet overal gebeuren. ”

Sarah: “Het was tof om op een intern project te kunnen werken en niet voor een externe klant. Ik denk dat we daardoor rustig en zonder te veel druk ervaring konden opdoen. Ik heb dat erg geapprecieerd.”

Xander: “Ik sluit me volledig aan bij die meningen!”

Na hun stage succesvol te hebben afgerond, ligt hun diploma binnen handbereik. We wensen onze stagiairs dan ook veel succes bij het zetten van de eerste stappen in hun carrière!

Lijkt zo’n stage bij Sweet Mustard ook iets voor jou? Meld je dan vandaag nog aan! We zijn steeds op zoek naar enthousiaste studenten om ons team te versterken!