Terug naar overzicht

Mijn kans om te groeien, Sweet Mustard

Eens afgestudeerd kwam de uitdaging. Solliciteren, een job vinden. Mijn vrees om te solliciteren leed ertoe dat ik schuchter overkwam bij elke sollicitatie. Ik wil me niet moeten bewijzen op een sollicitatie. Mezelf aanprijzen, mijn negatieve kenmerken opsommen… alle typische vragen worden gesteld. De twijfel wat moet ik zeggen, moet ik verbloemen, moet ik eerlijk zijn? Iedereen spreekt over verkoop jezelf. Zeg wat ze willen horen. Maar dat is niets voor mij.

Robbe Coessens
Art close up ecology 886521

Op mijn vorige functie bleef ik dan ook hangen. Mijn functie was niet de jobomschrijving waarvoor ik aangenomen was. Er was geen drijfveer om verder te gaan. Ik zat vast in de dagelijkse routine. Dezelfde opdrachten dag in dag uit. Geen uitdagingen, geen nieuwe opdrachten, geen nieuwe opleidingen… Maar ik bleef. De gedachte om uit te kijken naar iets anders kwam en ging. Maanden gingen voorbij. Ik bleef voor de collega’s, voor de zekerheid, de veiligheid, het niet moeten solliciteren. Met andere woorden ik deed bandwerk maar dan aan de computer.

De routine van het werk, bracht ik mee naar huis. De energie verdween. De tweestrijd tussen verstand en gevoel werd sterker. Ik moest er weg voor mezelf, maar de zekerheid deed me blijven. De geboorte van ons zoontje heeft deze tweestrijd versterkt, maar dan in de omgekeerde richting. Gevoel van geluk overheerste.
Tijdens mijn verlof heb ik de beslissing genomen, volledig weg van de werksfeer en de dagelijkse gang van zaken. Ik was het zeker: ik moet mijn ontslag indienen!

Robbe tn

Thuisgekomen sloeg de realiteit in, ontslag wil zeggen solliciteren. Uitstellen was mijn eerste gedachte. Er was nog tijd, 6 weken opzeg, een babyborrel om voor te bereiden. Opnieuw excuses om niet te moeten solliciteren. Maar uitstel is geen afstel zoals gezegd wordt. Na enkele pogingen, vond ik de motivatie om buiten mijn comfortzone te zoeken. Ik wou uitdaging en de eerste uitdaging is de sollicitatie.

Maar solliciteren is geen hel. Ofwel heb je een goed gevoel, ofwel slaat het tegen, maar twijfel is er niet. Verschillende sollicitaties heb ik gedaan, bij de ene een goed gevoel, de ander een slecht gevoel. Wanneer de angst overwint tijdens het solliciteren, is het geen functie voor mij. Dan voel ik mij niet op mijn gemak.
De sollicitatie bij Sweet Mustard was anders. Buiten gekomen had ik een goed gevoel. Ik had geen masker moeten opzetten. Ik had mijn mening kunnen zeggen. Ik was gehoord geweest. Er was een gesprek geweest, serieus, alles is gezegd geweest, maar op een ontspannen manier. Geen hiërarchische manier van spreken. Ook de mindere kwaliteiten kwamen aan bod.
De ingesteldheid van Sweet Mustard kwam hier al naar voor nl. ‘cultivating talent’, ‘inspiring community’ en ‘innovating business’. Iedereen heeft zijn eigen capaciteiten. Je kan je hierin verdiepen en/ of je kan nieuwe capaciteiten aanleren. Je krijgt de tijd om deze capaciteiten verder te ontwikkelen en te delen met de teamleden.

De 2 wekelijkse “All Hands” meeting is hier ook een voorbeeld van. Op een ongedwongen manier de kans krijgen om een probleem aan te kaarten, een nieuwe ervaring te delen, een blik te krijgen op de werking van het bedrijf, een moment van teambuilding. Aandacht voor het team is er ook, verschillende nevenactiviteiten worden georganiseerd. Werk loopt niet alleen van 9 to 5, maar ook daarbuiten kan in ontspannen sfeer geleerd worden, kunnen nieuwe interesses getriggerd worden, kan een luchtige strijd tussen werknemers in een LAN party gevoerd worden, etc…
De enige gedachte die ik nu nog overhoud is, waarom heb ik de stap naar solliciteren niet eerder gezet? De veiligheid van een job is geen zekerheid voor een gevoel van geluk en zelfvertrouwen. Een levensraad die ik hieruit geleerd heb, neem risico’s als je niet gelukkig bent in de huidige situatie. Verandering is noodzakelijk om je nieuwe energie te geven. Werken bij Sweet Mustard heeft voor mij deze deur/deuren geopend.

Open deuren

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info