Nieuw concept: het Yard Management System (YMS)

Bij Sweet Mustard zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de processen van onze klanten te helpen verbeteren en efficiënter te maken. Daarom besloten we recent om een proof of concept uit te werken voor een Yard Management Systeem (YMS). Zo’n systeem kan het leveringsproces voor onze klanten automatiseren door chauffeurs door hun yard (bedrijfsterrein) te loodsen. Het bestaat uit verschillende uiteenlopende stukken software en hardware, waaronder IoT-apparaten, en maakt gebruik van integraties om de onderlinge communicatie tussen de componenten te faciliteren. In deze blogpost introduceren we het nieuwe systeem, geven we een high-level technisch overzicht, en bespreken we de volgende stappen voor dit veelbelovend project.

Wat is het Yard Management Systeem?

Het Yard Management System maakt gebruik van IoT en integraties om het leveringsproces bij grote bedrijven veel vlotter te maken. Het automatiseert verschillende fases in het leveringsproces en leidt vrachtwagenchauffeurs naar het juiste aflevergebied. Aangezien die fases anders handmatig moeten gebeuren bespaart het systeem zo heel wat tijd. De op symbolen gebaseerde signalering helpt ook om te gaan met de communicatieproblemen die anders veroorzaakt kunnen worden door een taalbarrière.

Het systeem werkt als volgt. Wanneer de chauffeurs aankomen, scannen ze eerst een QR-code die het systeem informeert over hun nummerplaat, lading en bestemming. Het YMS gebruikt deze informatie vervolgens om de chauffeurs te laten zien waar ze hun goederen moeten afleveren met behulp van de camera's, OLED-schermen en andere hardware.

Waar kwam het idee vandaan?

Een van onze oprichters, Mike Seghers, wilde al een tijdje iets dergelijks ontwikkelen. Hij kreeg het idee oorspronkelijk van een grote klant, wiens bezorgsysteem voor heel wat kopzorgen zorgde. De grote hoeveelheid verkeer op hun werf veroorzaakte heel wat files en blokkades, naast een hoop administratief werk voor hun medewerkers. Automatisering zou een antwoord kunnen bieden op deze problemen, maar het project werd wegens tijdgebrek tot nader order opgeborgen.

Met de What's NXT beurs op 14 mei in het verschiet, besloten we om deze interessante uitdaging eindelijk de aandacht te geven die het verdiende. We begonnen twee maanden op voorhand, en onze medewerkers hebben in die tijd het onderste uit de kan gehaald. We hebben dankbaar gebruikt gemaakt van onze Innovation Day om het initiële ontwerp verder te verfijnen en te debuggen, zodat het op tijd klaar was om op de tentoonstelling gepresenteerd te worden.

Wie heeft meegewerkt aan de ontwikkeling?

We hebben dit project benaderd als een groepsopdracht voor het hele bedrijf. Dankzij onze diverse deskundigheid en dochterondernemingen konden we zo een holistische aanpak garanderen.

De backend wordt volledig gehost in onze private cloud via Linode. We hebben bovendien verschillende bijkomende methodes gebruikt om ervoor te zorgen dat het systeem ijzersterk was en meteen gebruikt kon worden in productieomgevingen. De frontend hebben we samen met onze collega's bij Octoo ontwikkeld in React. No-wire heeft ons dan weer geholpen om de backend te ontwikkelen met hun expertise op vlak van hardware, machine learning, en IoT integraties.

We hielden iedereen in dit toch wel grote projectteam op de hoogte door ad-hoc updates te sturen. Daarnaast organiseerden we regelmatig stand-up meetings: eerst wekelijks, en naarmate de deadline van het project naderde zelfs dagelijks. We beseften doorheen het project dat we de benodigde tijd hadden onderschat, vooral wat het testen van de hardware betrof. Dankzij onze zelfvoorzienende teams en hun collegialiteit werd alles toch op tijd tot een goed einde gebracht.

Hoe zit het YMS technisch in elkaar?

Bij Sweet Mustard is het bouwen van een inspirerende gemeenschap een van de pijlers van onze visie. Daarom willen we transparant zijn in hoe we ons Yard Management Systeem hebben opgebouwd. We hopen zo anderen te inspireren bij het bedenken en ontwikkelen van hun eigen oplossingen. De lijst en afbeelding hieronder zijn echter slechts een algemene introductie tot het systeem. Het zou namelijk heel wat meer tekst vergen om de kleine details ervan uit te leggen.

Het systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Zeven USB-camera's, elk aangesloten op een van de twee minicomputers die hun beelden omzetten in een RTSP-stream door ze opnieuw te coderen.
  • Een Intel NUC PC, die een TensorFlow & OpenCV machine learning model gebruikt om auto's en vrachtwagens te herkennen, een foto te nemen, en die naar onze cloud server te sturen.
  • Een cloud server, die het MQTT protocol gebruikt om de volgende logica uit te voeren:
  • Analyse van de nummerplaten op de foto's
  • Berekening van GPS-coördinaten om de huidige locatie van een voertuig te vergelijken met zijn bestemming
  • Communiceren met Linux IoT-apparaten die overal op het terrein zijn geplaatst om OLED-schermen en poorten te bedienen
  • Een frontend (React) gebruikersinterface die de werf in real time weergeeft.
Unknown

Wat zijn de volgende stappen van het project?

Op dit moment is het Yard Management System nog steeds een proof of concept. We hebben de technische backend wel al volledig geïmplementeerd, en alles in zowel de front- als backend is vanaf het begin ontwikkeld met het oog op schaalbaarheid. Het systeem gebruikt momenteel zeven camera's, maar is ontworpen om er honderden aan te sturen. We hebben ook een werkend schaalmodel met de hand gemaakt om onze oplossing te demonstreren.

We hebben het model voor het eerst getoond op de What's NXT beurs, wat al tot verschillende leads heeft geleid. We zijn momenteel in gesprek om te kijken wanneer en hoe het YMS bij onze klanten geïmplementeerd zou kunnen worden. Het heeft ook geleid tot een aantal interessante suggesties, zoals het gebruik van verkeerslichten in plaats van OLED-schermen en de integratie van het systeem met GPS via een mobiele app.

In de tussentijd zal het YMS dienen als project voor onze toekomstige stagiaires. Omdat het systeem zowat alle aspecten van ons bedrijf en ons cluster Cronos aan de Leie bevat, en het onze ontwikkelingsfilosofie vertegenwoordigt, is het een ideaal inleidend project. Blijf dus zeker op de hoogte voor meer updates over dit spannende concept!

Wilt u meer weten over het Yard Management Systeem? Interesse om ook uw leveringen automatisch aan te sturen? Neem dan zeker contact met ons op, en we bespreken graag samen de mogelijkheden!