Heading wandelaar horizon bijgesneden

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Mobile - MVP
Het ontwikkelen van een app die gebruikers info verschaft over die stormvloedkering

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) van de Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor allerlei zaken rond de kust en scheepvaart. Ze zorgen onder andere voor vlot en veilig maritiem verkeer van en naar de verschillende havens in Vlaanderen en beschermen de kustlijn tegen natuurgeweld.

In het kader van hun kustbescherming bouwen ze momenteel aan een stormvloedkering in Nieuwpoort. Ze contacteerden Sweet Mustard om op basis van een intern prototype een app te ontwikkelen die gebruikers info verschaft over die stormvloedkering.

Onze aanpak

De uitdaging

De applicatie toont allerlei data over de status van de verschillende onderdelen van de stormvloedkering in Nieuwpoort. Zo kan je onder andere zien of doorgang mogelijk is langs de werf (en dus in de toekomst langs de kering zelf). Geplande sluitingen worden via zogenaamde push notificaties gecommuniceerd. Daarnaast toont het allerlei handige informatie zoals de windsnelheid, golfhoogte en de verschillende stromingen. Zo kan iedereen die een boot bezit en/of geïnteresseerd is op de hoogte blijven en veilig langs de stormvloedkering varen.

Naast het ontwikkelen van de app bestond de uitdaging voor ons uit het informeren van de AMDK medewerkers over de nieuwste front-end technologieën. Het agentschap wou hun medewerkers opnieuw helemaal mee krijgen in het kader van verdere ontwikkeling, dus ze vroegen ons om onze kennis en expertise te delen.

Onze aanpak

Van prototype naar POC naar MVP

Aangezien we van AMDK al een prototype ontvingen, begonnen we met een evaluatie van de technische mogelijkheden. In tegenstelling tot de meeste van onze projecten was een Discovery Bootcamp dus niet nodig. In samenspraak met de .NET developers van AMDK ontwikkelden we hun prototype verder tot een concept. Zo waren we zeker dat de verwachtingen en de eisen van de klant overeenstemden.

Onze eerste analysesprint (sprint 0) werd enthousiast ontvangen door het agentschap, dus we startten in sprint 1 al meteen met de ontwikkeling. We gebruikten React Native om een Minimum Viable Product (MVP) te bouwen, een soort basisversie van de applicatie. Ook hier verliep het project niet zoals gewoonlijk. We lanceerden de MVP namelijk al met quasi alle features. Enkel de push notificaties werden twee weken later in een volgende sprint toegevoegd.

Uitbreidingsmogelijkheden

Tijdens het ontwikkelen hielden we flexibiliteit en mogelijke uitbreidingen van de app in het achterhoofd, aangezien het agentschap hier later nog features aan wou toevoegen. We bouwden de applicatie op in tegels, dus we toonden de werknemers van AMDK hoe ze zelf nieuwe tegels kunnen toevoegen op basis van data. Sinds de applicatie een paar maanden geleden live ging, hebben we zelf ook nog features toegevoegd: een offline modus en een gedetailleerd overzicht van de golfhoogte.

Technologie

Zoals eerder vermeld kozen we net zoals bij de meeste van onze projecten voor React Native om de applicatie te ontwikkelen. React Native laat toe om mobiele apps voor zowel Android als iOS simultaan te ontwikkelen op basis van dezelfde code. Zo bespaar je heel wat tijd en geld: we slaagden erin om op drie maanden tijd het project af te ronden. Tegelijk kan je nog steeds de snelheid en robuustheid van een “native” ontwikkelde app behouden. Ook bij dit project konden we rekenen op de .NET expertise van onze collega’s bij Noest.

Ontdekken maritiem stormvloedkering

Looking back

Voor onze ontwikkelaars was dit een uitzonderlijk interessant project, omdat het zo dicht bij hun leefwereld lag. De meeste van hen wonen in de buurt van Nieuwpoort en komen de stormvloedkering dus regelmatig tegen tijdens wandelingen. Het is dan ook aangenaam om een fysiek resultaat van hun inspanningen te zien in een wereld die steeds meer digitaal wordt.

Voor dit project hielpen we het agentschap MDK al met een wrakkendatabase voor de Vlaamse kust. Daarnaast hebben we net een nieuw project gestart dat de verschillende onderdelen van de kustbescherming in kaart brengt. We werken dan ook graag samen met klanten zoals AMDK, aangezien ze onze visie op voortdurende samenwerking bevestigen.