Dit is de Sweet Mustard origin story

When like-minded minds come together, ideas come to life. Zo is ook Sweet Mustard het resultaat van een partnership tussen twee bedrijven met dezelfde visie. Vandaag schakelen we innovatieve technologieën en de nieuwste methodieken in om bedrijven in allerlei sectoren te helpen groeien. Sweet Mustard Managing Partner Lander Bouten en mateco CIO Didier Dhaenens doen de oorsprong van Sweet Mustard uit de doeken.

Waarom niet voor andere bedrijven?

Een technologiebedrijf dat ontstaat uit een machineverhuurbedrijf, hoe kom je daarbij? Simpel, dankzij een gedeelde passie voor nieuwe technologieën en een innovatieve manier van werken. Didier Dhaenens vertelt over de nood bij mateco, in België actief als TVH Equipment. “TVH was vroeger één groot schip, met één IT-afdeling. Daar zijn twee businessunits uit voortgekomen met elk een eigen focus, zijnde TVH Parts en TVH Equipment. We wilden investeren in de technologische versnelling van TVH Equipment en mateco. Een digitale transformatie zou ons helpen kosten besparen, meerwaarde creëren in omzet, talent aan te trekken via technologische innovaties en meer. Denk dan aan meer e-commerce, slimmer gebruikmaken van data en het bouwen van schaalbare, moderne applicaties voor medewerkers. Daarvoor hadden we op korte termijn extra technische expertise nodig.

Lander Bouten vult aan: “Mateco stond aan de vooravond van een groot transformatieproject en zocht partners, kennis en competenties om dat verhaal te helpen realiseren. Daarvoor klopten ze aan bij Cronos aan de Leie, de lokale entiteit van De Cronos Groep met focus op West- en Oost-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.”

Didier gaat verder: “We merkten al snel dat de kennis die we vergaarden, de producten die we bouwden en de architectuur die opgezet werd ook waarde kon brengen voor andere bedrijven. Zo is Sweet Mustard ontstaan: als joint venture tussen Cronos aan de Leie en TVH. Onze visie was toen dat de oplossingen, diensten en methodieken die voor mateco ontwikkeld worden, ook in andere organisaties dienst kunnen doen als digitale accelerator. Die visie is vandaag realiteit geworden.”

Sweet Mustard didier

Meer experts, meer impact

Een interessante opportuniteit voor beide partijen, volgens Lander. “Voor mateco was het cruciaal om snel kennis en talent binnen te halen, Sweet Mustard zou meer impact kunnen maken door te groeien. Dat resulteerde in een snelle groei, waarbij we na zes maanden negen personen en na een jaar meer dan 30 personen aan boord hadden. Die groei verliep heel organisch, met de filosofie van Cronos aan de Leie in het hart: volgens een moderne manier van werken, met multidisciplinaire teams en een innovatieve aanpak.”

Ondernemerschap en innovatieve aanpak

Een filosofie die helemaal in het plaatje van mateco past, aldus Didier. “Mateco zet enorm in op ondernemerschap, een kernwaarde die ze delen met Sweet Mustard en Cronos aan de Leie. De afdelingen in de verschillende landen binnen onze groep krijgen de vrijheid om te groeien en succesvol te zijn op hun eigen manier, zonder dat ze top-down gestuurd worden. Onze mensen krijgen alle tools en mogelijkheden aangereikt, maar ze mogen zelf hun pad zoeken.”

“Daarnaast konden we ook innovatief werken op technologisch vlak. Hoewel we altijd kijken of er legacysystemen zijn waarop we best voortbouwen, hadden we bij mateco de luxe om van een blanco blad te vertrekken. Daarbij hadden we een duidelijke toekomstvisie: we hebben vijf jaar in de toekomst gekeken en gekozen voor de technologie die ons dàn zou voorthelpen.”

Waarom een joint venture?

Vanwaar dan de nood een joint venture op te starten, in plaats van nieuwe mensen te zoeken of intern op te leiden? Voor Didier zijn de voordelen duidelijk. “Er zijn technologische voordelen, zoals Cronos’ kennis van supermoderne architectuur waar we op kunnen terugvallen. Maar het gaat vooral over mensen. We kregen via Cronos aan de Leie en Sweet Mustard intelligente, briljante mensen aan boord die op Europese schaal expertise opgebouwd hebben over toekomstgerichte technologieën, zoals Event Driven Architecture. Dat heeft het correct opzetten van bepaalde zaken gigantisch versneld. Mateco is geen puur IT-bedrijf, dus zonder zo’n partner is dit soort transformatie zeer moeilijk. We geven talent de kans om zich te ontplooien, ook al zullen ze na een tijd niet meer op het ‘mateco-project’ werken. Ook vormt de langdurige samenwerking en het partnership een solide basis waarop we kunnen blijven steunen.”

Lander: “Vanuit Sweet Mustard is het super om een partner en klant als mateco te hebben. We mogen spreken van een echte symbiose. We krijgen de kans om af te stemmen als één team, waardoor we kunnen inspireren en talent cultiveren. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat we jong talent de kans moeten geven om te groeien, door hen te omringen met de juiste mensen en te koppelen aan ervaren experts. Dankzij deze samenwerking krijgen ze de kans om te groeien en het metier te leren. Dat gebeurt dan in de context van het mateco-project, maar nadien kan dat talent doorschuiven tussen mateco en andere klanten. Daardoor neemt de kennis en expertise ook toe door de jaren heen.”

“Ook het lokale is echt een pluspunt in onze samenwerking,” vult Didier aan. “Als lokale partners zijn we productiever en creatiever, doordat we elkaar kunnen uitdagen en motiveren, ook in real life. We geloven echt in het menselijk aspect en de meerwaarde van face-to-face contact – ondanks dat er veel technologische mogelijkheden zijn om ook op afstand samen te werken.”

“Inderdaad,” aldus Lander. “Connectie, interactie, ideeën uitwisselen – dat is de sleutel om tot oplossingen te komen, via een team effort! Zo bouw je ook een hechte groep medewerkers op, die aan hetzelfde zeel trekken en er samen voor gaan.”

Sweet Mustard lander

Deel van een groter geheel

En het feit dat Sweet Mustard deel uitmaakt van Cronos aan de Leie? Ook dat heeft zijn voordelen, volgens Didier. “Er zijn enerzijds de logische zaken: people, kennis en expertise. Maar naast hun consultancyrol zorgt Cronos aan de Leie voor continue inspiratie: ze brengen professionals met elkaar in contact en bieden een netwerk van kennis op alle lagen, van softwaredevelopers tot CIO’s. Het is echt een langetermijnsamenwerking – we zijn partners die elkaar continu pushen om sterker te worden.”

De toekomstplannen

Wat we nog mogen verwachten voor de toekomst? Didier: “Tot nu toe hebben we al een mooi verhaal geschreven betreft technologische innovatie. De ambitie is nu om de investering maximaal in te zetten om meer waarde te generen voor de business. Ons doel is om voor te blijven op anderen in de markt, door bijvoorbeeld slimme beslissingen te maken op basis van de data die we verzameld hebben. Nu moeten we de vruchten kunnen plukken van de samenwerking en zoeken naar de meerwaarde ervan, via technologische mogelijkheden. In de joint venture willen we daarbij dienen als referentieklant om de groei van Sweet Mustard en de andere bedrijven binnen Cronos aan de Leie te ondersteunen, want ook daar profiteren we mee van. We plannen dan ook om die groei echt duurzaam te maken.”

Die groei is ook waar Sweet Mustard op focust, volgens Lander. “We moeten zoeken naar die exponentiële groei, onder andere via nieuwe technologische mogelijkheden. We moeten durven evolueren en onszelf in vraag blijven stellen. Loskomen van wat we vijf jaar geleden hebben vastgelegd en opnieuw nadenken over wat we nog beter kunnen doen.”

Over mateco

West-Vlaams familiebedrijf mateco is in België actief als TVH Equipment. Sinds 1969 verkoopt, verhuurt en onderhoudt het bedrijf hoogwerkers, heftrucks, graafmachines en meer aan ondernemingen in allerlei sectoren, van eventorganisatoren tot tuiniers. Met de slogan rent, buy, of learn from a friend staan ze klanten in binnen- en buitenland bij met service, advies en opleiding en een verhuurvloot van meer dan 40.000 machines.

Sweet Mustard mateco

Ook samenwerken met Sweet Mustard?

Onze techexperts houden trends en evoluties in de gaten op dagelijkse basis, en zijn zo helemaal op de hoogte van de meest relevante technologieën. Met onze kennis van het landschap en onze expertise in custom software in meerdere talen gaan we samen op zoek naar de beste oplossing voor jouw onderneming.

Laat van je horen!