Hoe Sweet Mustard talent doet groeien

Talent moet ruimte krijgen om te groeien, daar zijn we bij Sweet Mustard rotsvast van overtuigd. Lichtend voorbeeld van die filosofie is collega Thomas Vervaeke, die als developer pivoteerde naar scrum master en coach. In dit artikel vertelt hij over zijn traject en waarom Sweet Mustard de uitgelezen voedingsbodem voor talent is.

How Sweet Mustard makes talent grow 5

Sweet Mustard is overtuigd: investeren in talent loont

Van waar onze overtuiging dat investeren in talent loont? Thomas vertelt. “Iemand die iets graag doet en gemotiveerd is, levert simpelweg beter werk en voegt daarbij meer waarde toe voor een bedrijf. Daarom gelooft Sweet Mustard in het belang van intrinsieke motivatie: als iets uit de mensen zelf komt, dan is het veel oprechter.”

Sweet Mustard studio Thomas LR

Van developer naar scrum master

En Thomas spreekt uit ervaring. “Ik ben mijn carrière gestart als webdeveloper, maar was vrij snel uitgekeken op mijn eerste twee werkplekken. Ik vond de inhoud niet uitdagend genoeg en de manier van werken te stresserend. Toen ben ik begonnen bij Sweet Mustard als .NET-ontwikkelaar. Daar zaten die zaken goed, en heb ik gezien hoe het ook anders kan. Hoe je agile kan werken in een team ondersteund door een scrum master en product owner bijvoorbeeld, is iets dat me enorm geïnspireerd heeft.

Toch voelde ik stilaan een mismatch met mijn job en merkte ik dat, in tegenstelling tot veel van mijn collega’s, ik geen doorgedreven passie of alleszins geen drive had om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe bepaalde technologieën werken. Maar het scrum framework daarentegen, de manier waarop je samenwerkt met mensen, processen onder de loep nemen… dat vind ik veel interessanter. Toen één van de scrum masters op verlof was, heb ik haar rol even overgenomen. Dat voelde zodanig natuurlijk aan dat ik daarna de stap gezet heb om van functie te veranderen. Daarna heb ik me verder ontplooid in die rol, en sinds 2021 ben ik scrum master.”

Onze filosofie: geef ruimte om te ontdekken en te falen

Thomas is binnen Sweet Mustard een perfect voorbeeld van hoe we talent doen groeien, en als coach draagt hij daar ook actief zijn steentje aan bij. Concreet? “We gaan op zoek naar waar iemands kwaliteiten liggen en proberen ze kracht bij te zetten. We willen onze collega’s de ruimte geven om te ontdekken waar hun hart ligt, hen ondersteunen als ze nieuwe zaken willen proberen en vooral een cultuur creëren waarin falen mag, zolang je er maar uit leert. Als een van onze front-enddevelopers bijvoorbeeld graag mobile development wil leren, dan laten we hen waar mogelijk meedraaien op mobile projecten, zodat ze kunnen ervaren of het echt iets voor hen is.”

How Sweet Mustard makes talent grow 2

De tools bij uitstek: coaching, begeleiding en feedback

Pool van coaches

Wat zijn dan dé sleutels om talent te doen groeien en bloeien? Thomas: “Bij Sweet Mustard is coaching een heel tastbaar initiatief. We hebben een pool van een zeven coaches waar iedereen beroep op kan doen. Ze hebben elk verschillende specialisaties, en je kiest de coach die het best bij je past aan de hand van vrijblijvende intakegesprekken. Blijf je liever in je comfortzone door gelijkaardige profielen uit te zoeken, of wil je net uitgedaagd worden? Aan jou de keuze.

Ze coachen vooral op vlak van persoonlijke groei, bijvoorbeeld voor medewerkers die een nieuwe rol willen opnemen. De coach gaat dan op zoek naar het waarom en zal wat challengen om tot de essentie te komen. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan over meer concrete skills, zoals beter worden in communicatie met klanten. Iedereen krijgt trouwens ook de kans om zich kandidaat te stellen als coach, op voorwaarde dat je er al enige opleiding voor gehad hebt. Binnen Sweet Mustard kunnen we hier een introductie over aanbieden, en je kan altijd bij de coaches terecht om te horen hoe zij hun traject uitgestippeld hebben en welke coachopleidingen ze aanraden.”

Begeleiding en kennisdeling

“Ook technische begeleiding en opleiding maken een belangrijk deel uit van talentontwikkeling. Zo worden onze junior profielen altijd bijgestaan door ervaren profielen. Daarnaast krijgt iedereen bij Sweet Mustard een opleiding Agile Fundamentals, waarin we open communicatie met collega’s en de klant promoten. Die open communicatie zit echt in onze cultuur, en doordat we agile werken, komt nagenoeg elk profiel in contact met de klant.

Daarnaast houden we regelmatig meetings om aan kennisdeling te doen, binnen ieder domein: van de Javadevelopers tot de product owners. We bespreken nieuwe technologieën of moeilijke cases, zodat collega’s die ergens op vastlopen inspiratie kunnen opdoen of een second opinion kunnen vragen. Daar maak ik zelf ook graag gebruik van, want als scrum master ben je de enige in je team met die rol. Eens aftoetsen met collega’s kan dan deugd doen.”

How Sweet Mustard makes talent grow 3

Feedback en evaluatie

“Verder speelt ook regelmatige feedback en evaluatie een grote rol. Op je werkverjaardag en zes maanden later heb je een Sweet Birthday-gesprek. Dan zit je samen met de Sweet Mustard-oprichters voor een open en luchtige babbel over de afgelopen periode. Wat vond je er zelf van, waar merk je werkpunten op, en heb je zelf feedback voor Sweet Mustard, wat zou je willen veranderen aan de organisatie? We zien het niet als een evaluatiegesprek, maar eerder als een check-in om te horen hoe het gaat. Die zaken zijn niet gewoon tools, ze zitten echt ingebakken in onze cultuur.

Zaadjes planten voor de toekomst

Als het gaat over talent kweken, dan doe je er goed aan om naar de toekomst te kijken. Hoe zorg je ervoor dat je talent daadwerkelijk blijft én dat je ook over enkele jaren talent blijft aantrekken? “We zetten actief in op community building. We geven opleidingen aan de Howest, organiseren gastcolleges en hebben elk jaar enkele stagiairs. Collega Dieter geeft workshops aan lagere scholen en laat leerlingen kennismaken met programmeren. Ook op lokaal niveau doen we mee aan tal van initiatieven, zoals het volleybaltornooi, de Bruggenloop en de KVK cup. We doen ons best aanwezig en actief te zijn.”

How Sweet Mustard makes talent grow 1

Toptip? Creëer een flexibel kader

Of Thomas nog tips heeft voor andere bedrijven? “Luister naar je mensen en naar wat ze zoeken. Let op hun kwaliteiten en hun sterktes, en ondersteun ze daar zo veel mogelijk in. Het kan helpen om hen te laten proeven van andere zaken. Daarvoor moet je je als bedrijf flexibel durven opstellen. Als een job toch minder in lijn ligt met wensen en verwachtingen, zorg dan dat er andere stappen zijn die je mensen kunnen nemen. Je doet er goed aan een flexibel kader op te stellen waarbinnen ze kunnen navigeren. Ook falen moet kunnen, en door een back-upplan te voorzien, creëer je daar ruimte voor.

Join the Sweeties

Je talenten cultiveren in een stimulerende omgeving? Er is altijd plaats voor nieuw talent in het Sweet Mustard-team. Ontdek onze openstaande vacatures en stageplaatsen.